Vin liquoreux

Filtrer par

3 articles

par page
Par ordre croissant
  1. Bodegas-Williams-Humbert-Cedro-Sherry-DO-Cream
    Espagne

    Ce délicieux xérès est composé du cépage de Palomino, un raisin qui convient parfaitement à la production de xérès. Onctueux en bouche, il dégage une irrésistible douceur veloutée. Un savoureux xérès doux qui accompagnera à merveille une tasse de café ou un morceau de chocolat. Bonne dégustation ! 

    Cépage:Palomino
    Satisfait ou remboursé
    Prix normal 11,98 Prix spécial 6,99
    Votre réduction
    bouteilles
    En stock. Pour toute commande passée un jour ouvré avant 14:00, vous serez livré le lendemain
  2. Barão-de-Vilar-White-Sweet-Port
    Portugal

    Un porto blanc doux de la célèbre maison Barão de Vilar, composé uniquement de raisins blancs. Ce porto est un assemblage de différents vins de porto, élevé dans des fûts de chêne appelés « tonels ». Essentiellement fruité, il vous dévoilera toutes ses qualités servi très frais (8 à 12°) en apéritif.

    Goût:Doux et sucré
    Cépage:Donzelinho, Gouveio, Malvasia, Vioshino
    Satisfait ou remboursé
    Prix normal 13,98 Prix spécial 7,99
    Votre réduction
    bouteilles
    En stock. Pour toute commande passée un jour ouvré avant 14:00, vous serez livré le lendemain
    • Monge-Granon---Clairette-de-Die-Tradition-AOP
    Monge Granon - Clairette de Die Tradition AOP
    France

    Cette Clairette de Die Tradition couronnée d’or de l’exploitation familiale Monge Granon est une véritable séductrice. A peine servie, elle procure une allégresse toute en fraîcheur et en délicatesse. Ainsi, elle est la providence des amateurs de vins mousseux mais aussi de quiconque a quelque chose à fêter ou simplement pour qui aime à se faire plaisir. Et à tout ceci vient s’ajouter qu'elle offre aussi une occasion de faire connaissance avec un excellent cépage.

    Goût:Pétillant et frais
    Cépage:Clairette blanche, Muscat blanc
    Satisfait ou remboursé
    12,99
    bouteilles
    En stock. Pour toute commande passée un jour ouvré avant 14:00, vous serez livré le lendemain

3 articles

par page
Par ordre croissant

dessertwijnDessertwijn

Zoete en versterkte wijn wordt vaak dessertwijn genoemd. Dessertwijn is in Nederland nogal ondergewaardeerd, terwijl deze perfect is als afsluiting van een etentje.

Productie van dessertwijn

De druiven van een dessertwijn ondergaan een hele aparte bewerking, in ieder geval anders dan bij een gewone wijn. De druiven blijven langer aan de struik zitten, er wordt gewacht op botryisschimmel. Het sap wordt naar buiten gewerkt doordat de schimmel in de druif dringt en er blijft uiteindelijk een verschrompeld velletje vol suiker over. Deze druiven worden gebruikt om de wijn uit te persen, wat overblijft is een stroperige substantie. Tijdens het gisten wordt de smaak van de wijn nog zoeter. Deze manier van wijn produceren wordt ‘edele rotting’ genoemd en er zijn veel druiven nodig voor één fles wijn.

Een andere manier om tot een dessertwijn te komen is door aan een gistende wijn een grote hoeveelheid wijnalcohol toe te voegen. De gisting wordt hierdoor gestopt en de suikers blijven achter.

Het kiezen van een dessertwijn

Wijn die traditioneel gezien bij een dessert wordt geserveerd heeft een hoger alcoholpercentage en is zoeter door de manier van produceren. Het totale alcoholgehalte ligt meestal rond de 15-20%. Dessertwijn hoort in een klein glaasje geserveerd te worden. Bij een zoet dessert mag de wijn nog zoeter zijn dan het toetje zelf. Een port, sherry of andere versterkte wijn doet het ook goed bij een zoet nagerecht.

Als er wordt gekozen voor kaas als dessert is er een ruime keuze mogelijkheid. Een fruitige rode wijn verdringt aromatische harde kazen en tanninerijke wijn overheerst romige kazen. Kies daarom voor wijn uit dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt. Een witte wijn werkt ook prima, kies voor een droog bij geitenkaas en een zoetere wijn bij blauwe kaas.

Fruit bevat veel zuren als daar wijn bij wordt gedronken kan dit een metaalachtige smaak geven. Een mousserende zoete wijn sluit wel perfect aan bij vers fruit als nagerecht. Chocolade is erg aromatisch en daarom is een goede balans met dessertwijn niet gemakkelijk. Bij melkchocolade is de Muscat een mooie aanvulling. Meer bittere chocolade gaat goed met een Amarone, een relatief droge wijn. Verder is een mooie port ook een perfecte keuze.

Soorten dessertwijn

Er zijn vele soorten dessertwijn, deze zijn gemaakt van verschillende druivensoorten en op andere wijze geproduceerd. Hieronder volgen de meest populaire type dessertwijnen, inclusief een wijnsuggestie.

Auslese

Deze wijn valt in de categorie halfzoete wijn, de druiven worden erg laat geplukt waardoor deze nog veel suiker bevatten. Meestal wordt deze wijn gemaakt van de Riesling-druif, die van nature nog mooi zuren bevat. Deze wijn heeft een lager alcoholpercentage in vergelijking met de meeste dessertwijnen, namelijk 8,5%.

Schloss Koblenz – Piesporter Michelsberg Riesling Auslese

Een klassieke friszoete Riesling Auslese met indrukken van exotisch fruit, de wijn is afkomstig uit Duitsland. In smaak is de wijn zachtzoet met volle smaak van rijp fruit. Een mooie aanvulling op zoete desserts en oude kaas.

Moscato

Na een uitgebreid diner komt een glas versterkte zoete wijn niet altijd gelegen. Op dit soort momenten is een heerlijke zoetfrisse wijn gemaakt van de Muscat-druif perfect. Mousserende wijn wordt vaak ‘frizzante’ en ‘spumante’ genoemd, wat staat voor lichte of stevige bubbels. Door het lage alcoholpercentage van 6% is deze wijn ook zeer geschikt als terraswijn.

Vina Tendida Moscato Frizzante

Sprankelende lichtzoete Spaanse wijn uit het zonovergoten Valencia. Een volle en frisse lichtzoete smaak met een kleine bubbel. Deze verleidelijke zomerwijn is ideaal voor bij een zoet dessert.

Port

Dit is misschien wel de beroemdste zoete wijn ter wereld. Waarschijnlijk door de lange historie, grote populariteit of de prachtige Douro-vallei in Portugal waar ze vandaan komen. Port is goed te bewaren na opening, maximaal twee weken houden de meeste Portsoorten wel vol. Pas alleen op met Vintage Port, deze complexe wijn smaak het beste op de dag van opening. Het alcoholpercentage in Port ligt erg hoog, deze zit op 20%.

Burton’s Late Bottled Vintage Port

Een krachtige Port afkomstig uit Portugal. Volle smaak, maar tegelijk zacht en tanninerijk. Door de houtrijping zijn alle intense smaakaroma’s prefect samengebracht. Deze Port past bij zoete nagerechten, oude kaas of cheddar.

Champagne

Champagne met zoet bestaat in vier varianten: Extra Sec (licht zoet), Sec (halfzoet), Demi Sec (zoet) en Doux (heel zoet). Champagne komt altijd uit het champagne-gebied, mousserende wijn uit andere gebieden heeft een andere namen en mag niet de naam Champagne dragen. Het is de enige wijn waaraan suiker mag worden toegevoegd als deze af is en bevat rond de 12% alcohol. De druiven die in Champagne verwerkt worden zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Georges Clement Champagne AC Brut

Een heldere Champagne met een schitterend zachte mousse, natuurlijk afkomstig uit de Champagne-streek. De wijn heeft frisse hoge zuren, maar is daarnaast ook zacht en romig. Deze Champagne is zeer geschikt als aperitief of om te drinken bij zoete nagerechten.

Sauternes

De Sauternes heeft een lange historie en is één van de bekendste dessertwijnen ter wereld. De productie van deze wijn gebeurt in Zuidwest Frankrijk door middel van edele rotting. Sauternes wordt samengesteld uit de druivensoorten Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Deze dessertwijn bevat vaak een alcoholpercentage rond de 13%.

Château Vaccant Bordeaux Moelleux AOP

Een elegante zoete witte wijn uit de Bordeaux, met een rijpe geur van exotische vruchten. Smaakvolle, soepele en zachte aroma’s van abrikoos, peren en lindebloesem. Een Sauternes kan prima geschonken worden als aperitief of bij zoete desserts.

De naam dessertwijn doet vermoeden dat deze alleen tijdens nagerechten gedronken kan worden, maar een goede zoete wijn kan ook uitstekende als aperitief gedronken worden. Een wijn die zowel tijdens voor- als nagerechten tot zijn recht komt!

Back to top